Vakantie Sri Lanka - chauffeurSri Lanka visum, geld en overig

Tijdens je reis met Riksja Sri Lanka kom je langs de meest intrigrerende plaatsen van het land. Op deze site staan Sri Lanka bouwstenen, waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele Sri Lanka rondreizen.  Wij hebben deze rondreizen met zorg samengesteld. We nemen je mee naar de meest bijzondere plekken van Sri Lanka en letten op kleinschaligheid, authenticiteit en comfort. Heb je vragen over een Sri Lanka reis met Riksja Sri Lanka, neem dan gerust eerst even contact op.

Voor een bezoek aan Sri Lanka is het belangrijk dat je op de hoogte bent van het Sri Lanka visum, geld en gezondheidszaken. Op deze pagina lees je hier alles over.

Sri Lanka visumPaspoort en visum Sri Lanka

Alle buitenlandse toeristen die naar Sri Lanka reizen moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort. Iedereen kan voor vertrek, online een visum aanvragen voor Sri Lanka via het ETA systeem (Electronic Travel Authorisation). Dit kan vanaf 90 dagen voor vertrek. Via de Engelstalige website www.eta.gov kun je het visum online aanvragen (Apply for an individual). Het tarief voor een toeristenvisum (30 dagen, double entry) bedraagt 35 dollar. Op een aanvraag voor een Sri Lanka visum via de ETA website ontvang je binnen twee dagen antwoord.

Daarnaast is het ook mogelijk om voor 40 dollar een visa on arrival te krijgen bij aankomst op de luchthaven van Colombo. Houdt echter rekening met wachttijden op de luchthaven.

Blijf je langer dan 30 dagen, dan heb je een visum nodig dat je bij de ambassade van Sri Lanka kan aanvragen.

Voor mensen met een Nederlands en Belgisch paspoort geldt dat je in het bezit moet zijn van een geldig paspoort dat na aankomst in Sri Lanka nog minimaal zes maanden geldig is.

Sri Lanka rondreis - geldGeld en pinnen

In Sri Lanka betaal je met de Rupee (afgekort LKR). Je mag maximaal LKR 1000 in- en uitvoeren, wat de moeite van het wisselen in Nederland niet waard is. In buitenlandse valuta mag je US$ 5.000 meebrengen. 100 Rupees is ongeveer € 0,55 waard. De koers kan schommelen. Het is in bijna ieder Sri Lankaans hotel en restaurant mogelijk geld te wisselen. Dollars zijn niet meer noodzakelijk, de euro wordt overal geaccepteerd. Wissel je geld in bij een officiële bank. In hotels worden vaak lagere koersen gehanteerd of hoge kosten berekend.
In de grotere plaatsen kan er ook gepind worden. Betrouwbare banken zijn Commercial Bank, Sampath Bank en Seylan Bank. Let op dat je je kaart het Maestro/Cirrus logo heeft. Betalen met creditcards kan vaak in hotels, grote winkels en grote restaurants. Mastercard en Visa zijn de meest geaccepteerde creditcards.

Reisinformatie Sri LankaPraktisch

Tijdsverschil en vliegtijd

In Sri Lanka is het tijdens onze zomertijd 3,5 uur later dan in Nederland en tijdens onze wintertijd 4,5 uur later. Als je naar Sri Lanka reist heb je vaak een overstap in het Midden-Oosten of India. De totale vluchtduur is ongeveer 14 uur.

Bellen en internetten

Om er zeker van te zijn dat je kunt bellen met je mobiele telefoon kun je het beste contact opnemen met je provider. Om de kosten per minuut te verlagen kun je er voor kiezen om een prepaid kaart in Sri Lanka te kopen. Deze kaart kost vaak maar een paar euro en kun je een beltegoed kaart erbij aanschaffen. Het bereik is nu beter en de kosten voor het bellen naar Nederland een stuk lager.

In de meeste hotels kun je meestal gratis gebruik maken van het WIFI netwerk. Je krijgt toegang tot het netwerk met een wachtwoord, vraag hier gerust naar bij de receptie van het hotel. In de grotere plaatsen is vrijwel over WIFI verbinding aanwezig in restaurants en bars.

 

Sri Lanka vakantie - informatieFooi

Fooi is vaak een aanvulling op het salaris. Een drager van de koffers kun je tussen de 0,50 cent en 1 euro per koffer geven. Ook kan je jouw privé chauffeur een fooi geven als je tevreden bent over de service, uiteraard ben je vrij om de hoogte van het bedrag zelf te bepalen, een bedrag van 5-6 euro per dag per reisgezelschap is gebruikelijk. In hotels en restaurants kun je ongeveer 10% aanhouden.

Afdingen

Het is gebruikelijk om in de winkel maar ook op de markt zoals in Negombo het spel aan te gaan met loven en bieden. Bepaal voor je afdingt wel wat iets je waard is. Als je dan tot overeenkomst komt, zijn beide partijen blij. Als je dit spel aangaat, verwacht de verkoper wel dat je echt geïnteresseerd bent en dit niet “voor de lol” doet.

Openingstijden banken

De banken zijn ’s ochtends geopend van 9.00 tot 13.00 uur op maandag, en van 9.00 tot 13.30 uur van dinsdag tot en met vrijdag. De banken zijn gesloten op de poya-dagen, de dagen van volle maan.

Lokale vertegenwoordiger Sri LankaOnze lokale vertegenwoordiger

Bij Riksja Sri Lanka werken wij nauw samen met een lokale partner. Onze partner is gevestigd in Colombo. Zij kennen het land en zijn gebruiken goed omdat ze er zelf wonen. Daarbij bezoeken zij de hotels regelmatig en kunnen je ter plaatse de beste tips meegeven. Bij de reisbescheiden die je van ons krijgt voor vertrek, tref je het contactadres en de telefoonnummers van de lokale partner. Er is een noodnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is, zodat je tijdens je Sri Lanka reis ter plaatse altijd op ze kan rekenen voor hulp of vragen.

 

 

 

Klik hier voor een overzicht van onze
bouwstenen en Sri Lanka rondreizen