Praktische tips voor reizen in Sri Lanka

Kleding tips voor Sri Lanka reizen

De kleding die je het beste mee kunt nemen tijdens reizen in Sri Lanka hangt af van het seizoen waarin je reist. In het voorjaar en de zomer zijn lichte katoenen kleren gewenst. Ga je de bergen in, zorg dan voor wat warme kleding omdat de temperatuur – vooral boven de 2.000 meter – behoorlijk kan zakken. Aan het strand dien je te zorgen voor een goede zonnebrandcrème, zonnehoed en gemakkelijk schoeisel. In de moesson periodes (zuidwest mei t/m september, noordoost november t/m februari) kunnen lichte regenkleding en een paraplu goed van pas komen. Een (vaak forse) regenbui is meestal ook weer zo voorbij en de zon krijgt weer de overhand. Bij het bezoek aan religieuze gebouwen is nette kleding vereist, bezoekers aan boeddhistische en Hindoe-tempels mogen geen hoofddeksel dragen. Topless zonnebaden is officieel verboden.

Foto & film tijdens reizen in Sri Lanka

Je mag bijna overal fotograferen en filmen, bij religieuze plaatsen kun je echter beter eerst informeren of het is toegestaan. Wil je de lokale bevolking fotograferen, vraag dan even toestemming, dat wordt wel op prijs gesteld. Het kan zijn dat je om een vergoeding wordt gevraagd. Foto- en filmrolletjes en videobanden kun je het beste uit Nederland of België meenemen, de kwaliteit op Sri Lanka laat vaak te wensen over.

Eten en drinken tijdens Sri Lanka reizen

Het water dat in Sri Lanka uit de kraan komt is niet drinkbaar. Je kunt het beste flessen mineraalwater kopen. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water). Sri Lanka biedt een overvloed aan heerlijke maaltijden waarbij de ‘local dish’ bestaat uit ‘rice & curry’ die je in talloze soorten kunt krijgen. In de meeste hotels zijn de curry’s wel afgestemd op de westers toerist; minder ‘spicy’ (heet) maar nog steeds overheerlijk! Westerse maaltijden zijn in Sri Lanka ook verkrijgbaar. Verder kun je in Sri Lanka overal een overvloed vinden aan vers fruit, zoals papaja’s, ananas, banaan (in vele soorten), mango’s en verse kokosnoot. Wat de drank betreft is Arrack de nationale volksdrank. Het is een soort whisky, die zowel ‘on the rocks’ als gemixed met jus of cola uitstekend te drinken is. Bier is met een Westerse prijs voor Sri Lankaanse begrippen relatief duur. Frisdranken zijn daarentegen spotgoedkoop. De Ceylon thee is de beste thee die je ter wereld kunt krijgen.

Je kunt in Sri Lanka al voor een bedrag tussen de € 2,- en € 4,- per persoon goed eten.

Fooien

In Sri Lanka verwachten obers, kamermeisjes, kruiers, chauffeurs en gidsen een fooi. Kamermeisjes verwachten een bedrag van LKR 20 per dag of LKR 100 per week. Kruiers en de bellboys in de hotels die uw koffers naar de kamer brengen rekenen op LKR 20 per stuk bagage. De betere restaurants voegen gewoonlijk 10% bedieningsgeld aan de rekening toe. Het is echter gebruikelijk daarboven nog een fooi van 5-10% van de rekening te geven (afhankelijk van het eindbedrag en de kwaliteit van de bediening). De chauffeur/gids tijdens je reis verwacht per persoon een fooi van LKR 200 per dag (het beste te geven aan het einde van de reis).

Bellen en e-mailen

In Sri Lanka zijn alle moderne communicatiefaciliteiten aanwezig: internet, e-mail, telefoon en fax. Mobiel bellen is soms ook mogelijk. Informeer bij je provider of de SIM-kaart van je telefoon ook werkt in Sri Lanka. Je kunt bellen of faxen vanuit de hotels, maar dit is bijna altijd duurder dan in de speciale telefoon- en faxwinkels. Er zijn verschillende internetcafés te vinden in de grote steden. Telefoneren kunt u het goedkoopst met een telefoonkaart vanuit de telefooncellen. Bel 0031 daarna het kengetal zonder 0 en het abonneenummer achter elkaar.

Kinderen

Aan bedelende kinderen kun je in Sri Lanka het beste niets geven. Hierdoor worden ze namelijk alleen maar aangemoedigd om te blijven bedelen bij toeristen. Het beste kun je rechtstreeks aan een weeshuis of school doneren. Zo weet je zeker dat het goed terecht komt. Ook kun je liever geen geld, maar bijvoorbeeld pennen of fruit geven. Vraag de chauffeur gerust of hij een stop wilt maken aan een weeshuis of school onderweg.

Handige links

Verstuur je reisplan