Sri Lanka - klimaatKlimaat Sri Lanka

Reisinformatie Riksja Sri Lanka

Tijdens je reis met Riksja Sri Lanka ga je op pad met je eigen auto met chauffeur en kom je langs de meest intrigrerende plaatsen van het land. Op deze site staan Sri Lanka bouwstenen waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele Sri Lanka rondreizen. Ze zijn gemaakt door ons team van Sri Lanka reisspecialisten. Zij hebben veel reiservaring, kennen bijzondere plekken en letten op kleinschaligheid, authenticiteit en comfort. Heb je vragen over een reis met Riksja Sri Lanka, neem dan gerust eerst even contact op.
Voor een bezoek aan Sri Lanka is het belangrijk om te weten wat voor weer je kunt verwachten. Op deze pagina lees je meer over het Sri Lanka klimaat.

Sri Lanka klimaat - zonbeschermingLekker weer in Sri Lanka?

Door zijn ligging dichtbij de evenaar, kent Sri Lanka een tropisch moessonklimaat. Het klimaat wordt beïnvloed door bergketens midden op het eiland en door de elk half jaar wisselende moessonwind. De zuidwest moesson of ‘Yala’ waait van half mei tot eind september vanuit het zuidwesten. In het begin van deze periode komt daar veel regen uit voort die in de loop van de zomer steeds minder wordt. Van oktober tot half april waait de noordoost moesson of ‘Maha’ uit de tegenovergestelde richting, vanuit het noordoosten. Oktober en november zijn vrij natte maanden in heel Sri Lanka, dan heb je de overgang van de twee moessons.

De beste reistijd voor een vakantie naar de westkust en zuidkust van Sri Lanka is december t/m april en voor de oostkust geldt als beste vakantie periode april t/m september. In juli en augustus is de meeste regen van de zuidwest moesson voorbij en is het ook aan de (zuid)westkust vaak heel behoorlijk weer, dus kan je prima een rondreis maken.

Sri Lanka reis - strandTemperatuur

In de lage gebieden is de temperatuur het hoogst. Aan de kust is het wat koeler door de zeewind en in de bergen is de temperatuur het aangenaamst. Over het algemeen heeft
Sri Lanka echter het hele jaar door gelijkmatige temperaturen die variëren van 28-32°C overdag.

Zo is de gemiddelde temperatuur van de hoofdstad Colombo aan de westkust 29°C, met een temperatuurverschil van maar drie graden tussen de koudste en warmste maand. Dit maakt Sri Lanka dan ook een ideaal vakantie land. Januari is de koudste maand. Zo kan het in de theeheuvels bij Nuwara Eliya 19°C worden. April en mei zijn de warmste maanden met temperaturen van ruim 31°C. Hoog in de bergen kan het in december en januari wel eens licht vriezen, dus vergeet dan geen warme trui of vest mee te nemen.

Regen tijdens je reisRegen

Aan de (zuid)westzijde brengen de zuidwest- en de noordoost moesson veel regen (1480-2240 mm; in Colombo valt per jaar gemiddeld 2365 mm regen). De droogste maand is hier februari en de natste maand is mei.

Het laagland in het noorden en oosten, als ook het oostelijk deel van het centrale hoogland, vormen een droge zone: hier wordt de regen hoofdzakelijk door de noordoost moesson gebracht en gedurende de zuidwest moesson komt een vaak ernstige droogteperiode van mei tot juli voor. In totaal valt er nog geen 1000 mm per jaar, waar door de enorme verdamping niet veel van overblijft. Moessonregens vallen meestal in de vorm van hevige, maar korte buien.

 

  Jan Feb  Mrt Apr Mei Jun  Jul Aug  Sep Okt Nov Dec
Zuid/west
30°
30° 31° 31° 30° 29° 29° 29° 29° 29° 29° 29°
Centraal 19° 21° 22° 22° 21° 19° 19° 19° 20° 20° 20° 20°
Noord/Oost 28° 29° 31° 33° 35° 35° 34° 34° 34° 32° 29°

28°

 

Een bouwsteen of rondreis aanvragen
of
terug naar het Sri Lanka bouwstenen overzicht

Verstuur je reisplan